Μαθήματα | ECTS |
Α΄ Εξάμηνο | |
Ειδικά Θέματα Μουσικής Τεχνολογίας | 10 |
Ιστορία και Στιλ της Jazz Μουσικής | 10 |
Αυτοσχεδιασμός ως Πρακτική στη Jazz Μουσική | 10 |
Β΄ Εξάμηνο | |
Τεχνικές ηχογράφησης στο Στούντιο και σε Μουσικές Συναυλίες | 10 |
Ανάλυση του Jazz Αυτοσχεδιασμού με Νέεις Τεχνολογίες | 10 |
Θεωρία και Πράξη της Jazz Μουσικής με Νέα Μέσα | 10 |
Γ΄ Εξάμηνο | |
Διπλωματική Εργασία | 30 |
Σύνολο | 90 |
Ειδικά Θέματα Μουσικής Τεχνολογίας (το μάθημα είναι κοινό για όλες τις ειδικεύσεις): Στο πλαίσιο του μαθήματος διδάσκονται βασικές αρχές στους εξής άξονες: Ιστορία και φιλοσοφία της Μουσικής Τεχνολογίας στο 20ο και 21ο αιώνα. Τομείς εφαρμογής στη μουσική δημιουργία, έρευνα και πράξη. Μουσική Ακουστική και Ψυχοακουστική. Ανάλυση/σύνθεση και επεξεργασία του ηχητικού σήματος. Νέες τεχνολογίες και περιβάλλοντα για την εγγραφή, κατανόηση, επεξεργασία και προσομοίωση της μουσικής πληροφορίαςΠεριγραφή Μαθημάτων
Τεχνικές ηχογράφησης στο Στούντιο και σε μουσικές συναυλίες (το μάθημα είναι κοινό για όλες τις ειδικεύσεις): Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της ιστορίας της ηχογράφησης και της εξέλιξης των τεχνολογιών του ήχου. Παρουσιάζονται επίσης σύγχρονες τεχνικές ηχογράφησης μέσα από το πρίσμα της ακουστικής τεχνολογίας, ακουστικής χώρων και της ψυχοακουστικής. Στο πρακτικό πεδίο εφαρμόζεται η διαδικασία παραγωγής, ηχογράφησης και μείξης, σε recording studio επαγγελματικού επιπέδου όπου αναλύονται και παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της παραγωγής σε τεχνικό και σε αισθητικό επίπεδο ανάλογα με το μουσικό ιδίωμα Εφαρμόζεται επίσης η διαδικασία προετοιμασίας, στησίματος και χειρισμού ενός ολοκληρωμένου live soundsetup, όπου αναλύονται γνώσεις και δεξιότητες που κατέχει ένας σύγχρονος μουσικός προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχημένα στις ιδιαιτερότητες μιας συναυλίας σε κλειστό και ανοικτό χώρο. Παράλληλα με τη θεωρητικά μαθήματα οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις τεχνικές αυτές μέσα από πρακτική χρήση του εξοπλισμού, τόσο στο πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον του studio LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (labmat.music.uoa.gr) όσο και σε περιβάλλον συναυλιών.
Ιστορία και στιλ της Jazz μουσικής: Το μάθημα αυτό επιδιώκει την εξέταση και ανάλυση των κυριότερων στιλ της Jazz μουσικής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα μέσα από ένα μουσικο-κοινωνικό πρίσμα. Ξεκινώντας από τις Δυτικοαφρικανικές μουσικές ρίζες των σκλάβων στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, το μάθημα προχωρά έως την ανάλυση των σύγχρονων avant-garde κινημάτων. Χρησιμοποιώντας νέα μέσα και τεχνολογίες, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ρεύματα στη Jazz από τον περασμένο αιώνα έως σήμερα καθώς και η ιστορική εξέλιξη της Jazz. Επίσης διερευνάται η προέλευση των βασικών κοινωνικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων που έχουν αναγάγει το μουσικό αυτό ιδίωμα σε ένα διεθνές πολιτιστικό φαινόμενο.
Θεωρία και πράξη της Jazz μουσικής με νέες τεχνολογίες: Το μάθημα αυτό έχει σαν σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών με τις ρυθμικές, μελωδικές, αρμονικές και δομικές πτυχές της Jazz μουσικής. Μέσα από εμπεριστατωμένη αρμονική, ρυθμική και μελωδική ανάλυση έργων, θα θεμελιωθούν οι βασικές αρχές που διέπουν το μουσικό ιδίωμα της Jazz τόσο σε θεωρητικό όσο και εκτελεστικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης μέσω ακουστικών παραδειγμάτων, μεταγραφών και εργασιών, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη – επέκταση της ικανότητας για αυτοσχεδιασμό. Για την κατανόηση και επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος απαιτούνται γνώσεις γενικής Μουσικής Θεωρίας όσο και Αρμονίας. Απαιτείται επίσης η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες τόσο σε επίπεδο προγραμμάτων γραφής παρτιτούρας όσο και σε επίπεδο “Audio Sequencing” για την παρουσίαση εργασιών. Στο πλαίσιο αυτήςτης ενότητας εξετάζονται ειδικές τεχνικές ανάκτησης των μελωδικών γραμμών και ρυθμικών μοτίβων των αυτοσχεδιασμών μέσω καινοτόμων λογισμικών η προγραμματιστικών περιβαλλόντων
Αυτοσχεδιασμός ως πρακτική στη Jazz μουσική: Το μάθημα αυτό εστιάζει στη διδασκαλία γνώσεων και δεξιοτήτων σε υψηλό επίπεδο με στόχο την ενδελεχή κατανόηση της λειτουργίας της μουσικής εκτέλεσης σε περιβάλλον Jazz. Δίδεται έμφαση στη δεξιοτεχνία, στον αυτοσχεδιασμό, όσο και στις ιστορικές προοπτικές και τα στυλ. Οι φοιτητές θα εργαστούν σε θέματα τεχνικής του οργάνου (ή της φωνής) αλλά και ερμηνείας, επεκτείνοντας το μουσικό λεξιλόγιο και την αναλυτική σκέψη τους, καλούμενοι να αυτοσχεδιάσουν σε κομμάτια από το ρεπερτόριο της Jazz. Το μάθημα προσφέρει επίσης μια εφαρμοσμένη προσέγγιση σε θέματα θεωρίας της μουσικής, αρμονίας, ρυθμικής και ακουστικής εξάσκησης, όσο και τη δυνατότητα εξέλιξης της αναλυτικής και συνθετικής σκέψης. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας εξετάζονται ειδικές τεχνικές ανάκτησης των μελωδικών γραμμών και ρυθμικών μοτίβων των αυτοσχεδιασμών μέσω καινοτόμων λογισμικών η προγραμματιστικών περιβαλλόντων.
Ανάλυση του Jazz αυτοσχεδιασμού με νέες τεχνολογίες: Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού θα διδαχτούν βασικά κεφάλαια αυτοσχεδιασμού και ανάλυσης αυτών με τις τεχνικές του Jazz mapping και μέσω υπολογιστή. Το Jazz mapping είναι μια καινοτόμα μέθοδος για την διερεύνηση της γλώσσας της Jazz στον αυτοσχεδιασμό. Η προσέγγιση αυτή που γεφυρώνει την Jazz με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, έχει σκοπό να αναλύσει σε βάθος ένα μεγάλο αριθμό από επιλεγμένους αυτοσχεδιασμούς σε διάφορα επίπεδα ερμηνείας, αντίληψης, συντακτικής, μελωδικής, αρμονικής, στιλιστικής και ρυθμικής προσέγγισης. Το μάθημα έχει σαν σκοπό την εξοικείωση του φοιτητή με τις τεχνολογίες ανάλυσης της γλώσσας της Jazz. Σκοπός πέρα από τις τεχνολογικές εφαρμογές θα είναι η σε βάθος κατανόηση του «νοήματος» στην γλώσσα του αυτοσχεδιασμού της Jazz, που θα αποτελέσει αφετηρία για σύνδεση με εθνικές μουσικές, και άλλες μορφές τέχνης, λόγου και έκφρασης. Οι αναλύσεις θα γίνονται από τους φοιτητές θα συλλέγονται, αξιολογούνται, κωδικοποιούνται και θα μπορούν να τροφοδοτούν τις διπλωματικές εργασίες τους με τις έρευνες σχετικά με την Jazz (αλλά και την παραδοσιακή και άλλες μορφές αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής) και την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, οι αναλύσεις θα εμπλουτίσουν μια βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί σε συγκριτικές μελέτες σε παρόμοια διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Θα αναφερθούν γενικά κεφάλαια για τη σχέση μαθηματικών και μουσικής, εξαγωγής μελωδιών και ρυθμικών μοτίβων και σύγχρονων τεχνικών ανάκτησης της μουσικής πληροφορίας με παραδείγματα όπως query-by-humming, chorddetection, polyphonic music-score alignment. Εξετάζονται επίσης βασικά κεφάλαια αυτόματης εναρμόνισης και μηχανικής μάθησης σε θέματα αυτοσχεδιασμού για τον διαδραστικό αυτοσχεδιασμό και την κατανόηση των μελωδικών και αρμονικών δομών.