Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ “Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές”

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 το ΠΜΣ απασχόλησε διδακτικά με απευθείας ανάθεση τους ακόλουθους εξωτερικούς συνεργάτες:

Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης,  PhD

Ο Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης είναι συνθέτης, και sound artist. Το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: αλγοριθμικές και διαδραστικές μουσικές συνθέσεις, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και καταστασιακά παραστατικά συμβάντα. Έχει γράψει μουσική για παραστάσεις θεάτρου και χορού

Σπούδασε Κοντραμπάσο και Ηλεκτροακουστική σύνθεση στη μουσική ακαδημία του Ρόττερνταμ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία του ήχου, στο Ινστιτούτο Σονολογίας της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης και στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας Ακουστικής και Μουσικής (IRCAM) στο Παρίσι. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών στα παιδαγωγικά και στις Καλές Τέχνες (στον τομέα της τέχνης και τεχνολογίας). Οι δύο διατριβές του έχουν βραβεύτεί με Άριστα και τιμητική διάκριση. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Sussex με υποτροφία από το Bρετανικό κράτος (AHRC).

Από το 2011 έως το 2018 εργάστηκε ως διδακτικό προσωπικό σε διάφορα πανεπιστήμια της Αγγλίας (Falmouth, Brighton, Sussex). Πλέον διδάσκει στα τμήματα μουσικών σπουδών των Πανεπιστημίων Ιονίου και ΕΚΠΑ καθώς επίσης και ως συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας. 

Στο ενεργητικό του έχει διαλέξεις και εισηγήσεις σε διεθνή συνεδρία και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Το 2012, έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανωτάτης Εκπαίδευσης (FHEA) και είναι μέλος οργανωτικών επιτρόπων διεθνών συνεδριών (EDULEARN2013, FASCINATE2013, ICLI2016). 


 

Ορέστης Καραμανλής, PhD 

Oλοκλήρωσε ένα διδακτορικό στη σύνθεση στο Sonic Arts Research Centre στο Μπέλφαστ.  Το σύνολο του έργου του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης μουσικής με ιδιαίτερη έμφαση στο συγκερασμό ακουστικών οργάνων με το laptop, την αλγοριθμική σύνθεση και την επεξεργασία του ήχου για πολυκάναλα συστήματα.  Έργα του παρουσιάζονται συχνά σε αίθουσες συναυλιών και αστικούς χώρους και όταν είναι τυχερός διακρίνονται σε διαγωνισμούς. Ο Ορέστης διδάσκει δημιουργικά μαθήματα σύνθεσης και επεξεργασίας ήχου για νέα μέσα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και είναι επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο  orestiskaramanlis.net

 


 

Δημήτριος Βασιλάκης

Βραβευμένος σαξοφωνίστας, συνθέτης, πανεπιστημιακός ερευνητής, με διεθνή καριέρα στην τζαζ, έχει ηχογραφήσει 5 άλμπουμ για την ιστορική εταιρεία της τζαζ Candid Records.

Το άλμπουμ του "Daedalus Project - Labyrinth" ψηφίστηκε 2ο τζαζ άλμπουμ της χρονιάς για το BBC το 2002 και η δισκογραφία του έκτοτε αναφέρεται σε αφιερώματα και μελέτες σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια, (Monmouth, Columbia, Yale).

Έχει ηχογραφήσει με κορυφαίους της τζαζ όπως David Liebman, Jeff “Tain” Watts, Dave Kikoski, Ralph Peterson και έχει παίξει στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών όπως: Birdland, Yale, Smithsonian Washington DC, Ronnie Scott' s, Dizzy’ s Club Lincoln Center, ενώ κέρδισε εξαιρετικές κριτικές και αφιερώματα μεταξύ άλλων στα Downbeat, Jazz Times και εγκυκλοπαίδεια Penguin.

Παρουσίασε το concept του «Jazz Democracy» forum/performance, σαν πρεσβευτής πολιτισμού και ειρήνης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη, για την διεθνή μέρα της τζαζ 2018 και στο Athens Democracy Forum των New York Times.

Jazz Democracy at the United Nations Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=x9dNloN6oGM

Playlist
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfth9JxqdMQFOb32Pz6920eWWfMmRohsJ

Διδάσκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό master της Τζαζ, ενώ συνεργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη με Δημόκριτο, IRCAM, Georgia Tech, Singularity University.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfth9JxqdMQFsg1od5icAtsqsWH6Pdflv

“Infinite grace poetry and passion”

“Greek saxophone prodigy Dimitri Vassilakis is revered as the Hellenic god of post-modern expression. A rhapsodic stylist of immense power and authority.”

BBC Music Magazine («Daedalus Project – Labyrinth» album of the month March 2002, voted 2nd jazz album of the year 2002 for the BBC)


 

Αντώνης Λαδόπουλος 

Eίναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των William Paterson University of New Jersey όπου σπούδασε Jazz Σαξόφωνο, Σύνθεση και Ενορχήστρωση και Eastern Illinois University όπου ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του στη Jazz. 

Κατά τα έτη 1990 έως 1992 εργάστηκε σαν Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Eastern Illinois ενώ το 1991 κέρδισε βραβείο στο Notre Dame Collegiate Jazz Festival.

Ιδρυτικό μέλος του ιστορικού Jazz Κουιντέτου Page One, έχει αναρίθμητες εμφανίσεις σε Φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους, αλλά και μεγάλη δισκογραφική παρουσία. 

Ο Αντώνης Λαδόπουλος υπήρξε ιδρυτής του Μουσικού Ινστιτούτου Muse.gr καθώς και του Muse Festival, τα οποία συνέβαλαν επί σειρά ετών στην προώθηση και προβολή των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων στην Ελλάδα.  

Ως καθηγητής, έχει διδάξει τα τελευταία 25 χρόνια στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας. 

Από το 2008 έως το 2011 δίδαξε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Την περίοδο 2015 – 2016 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Jazz Ιωαννίνων.  Από το 2014 διδάσκει στο American College of Greece και από το 2017 στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου είναι επίσης Υποψήφιος Διδάκτωρ.

Δισκογραφία:
East Vision, (Utopia Records) 1994
Page One, (Utopia Records) 1994
Beyond the Blue, (FM records) 1995
Little Flowers, (Muse.gr) 2007
3G, Πλέσσας-Ρακόπουλος-Λαδόπουλος, (Muse.gr) 2008
Aegean World Jazz, (Goethe Institute) 2011
Phos, (Jazz&Tzaz) 2012
Expanded Matrix, (Muse.gr) 2016