Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ “Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές”

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 

Οδηγός Μαθημάτων

 

Μαθήματα

ECTS 

Α΄ Εξάμηνο  
 
    Ειδικά θέματα Μουσικής Τεχνολογίας 
 
 
    10
 
 
    Εισαγωγή στην Ψυχοακουστική 
 
 
    10
 
 
    Βασικές Αρχές Μουσικού Προγραμματισμού
 
 
    10
 
Β΄ Εξάμηνο  
 
    Τεχνικές ηχογράφησης στο Στούντιο και σε μουσικές συναυλίες 
 
10
 
    Μουσική και γνωσιακές επιστήμες
 
10
 
    Δημιουργικός προγραμματισμός και νέα μέσα 
 
10
Γ΄ Εξάμηνο
 
    Διπλωματική Εργασία 
 
30
Σύνολο
90

 



Περιγραφή Μαθημάτων


Ειδικά Θέματα Μουσικής Τεχνολογίας (το μάθημα είναι κοινό για όλες τις ειδικεύσεις): Στο πλαίσιο του μαθήματος διδάσκονται βασικές αρχές στους εξής άξονες: Ιστορία και φιλοσοφία της Μουσικής Τεχνολογίας στο 20ο και 21ο αιώνα. Τομείς εφαρμογής στη μουσική δημιουργία, έρευνα και πράξη. Μουσική Ακουστική και Ψυχοακουστική. Ανάλυση/σύνθεση και επεξεργασία του ηχητικού σήματος. Νέες τεχνολογίες και περιβάλλοντα για την εγγραφή, κατανόηση, επεξεργασία και προσομοίωση της μουσικής πληροφορίαςΠεριγραφή Μαθημάτων

Τεχνικές ηχογράφησης στο Στούντιο και σε μουσικές συναυλίες (το μάθημα είναι κοινό για όλες τις ειδικεύσεις): Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της ιστορίας της ηχογράφησης και της εξέλιξης των τεχνολογιών του ήχου. Παρουσιάζονται επίσης σύγχρονες τεχνικές ηχογράφησης μέσα από το πρίσμα της ακουστικής τεχνολογίας, ακουστικής χώρων και της ψυχοακουστικής. Στο πρακτικό πεδίο εφαρμόζεται η διαδικασία παραγωγής, ηχογράφησης και μείξης, σε recording studio επαγγελματικού επιπέδου όπου αναλύονται και παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της παραγωγής σε τεχνικό και σε αισθητικό επίπεδο ανάλογα με το μουσικό ιδίωμα Εφαρμόζεται επίσης η διαδικασία προετοιμασίας, στησίματος και χειρισμού ενός ολοκληρωμένου live soundsetup, όπου αναλύονται γνώσεις και δεξιότητες που κατέχει ένας σύγχρονος μουσικός προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχημένα στις ιδιαιτερότητες μιας συναυλίας σε κλειστό και ανοικτό χώρο. Παράλληλα με τη θεωρητικά μαθήματα οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις τεχνικές αυτές μέσα από πρακτική χρήση του εξοπλισμού, τόσο στο πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον του studio LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (labmat.music.uoa.gr) όσο και σε περιβάλλον συναυλιών.

Eισαγωγή στη Ψυχοακουστική: Στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσιάζονται τα σημαντικότερα κεφάλαια μελέτης της Μουσικής μέσω των Γνωσιακών Επιστημών. Το μάθημα αποτελείται από 12 διαλέξεις και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα γίνεται μια ανασκόπηση των ερευνών που αφορούν στις νευρο-βιολογικές βάσεις της μουσικής πρόσληψης, εκτέλεσης και δημιουργίας. Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Ψυχοακουστική” η Μουσική προσεγγίζεται ως προς τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του μουσικού ήχου και φτάνει στις ανώτερες και πλέον αφηρημένες γνωσιακές λειτουργίες σχετικά με σύλληψη και πρόσληψη σύνθετων μουσικών δομών.

Μουσική και γνωσιακές επιστήμες (ερευνητική μεθοδολογία): Στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσιάζονται μεθοδολογίες της πειραματικής έρευνας στο χώρο της Μουσικής Ψυχολογίας και Νευρο-βιολογίας. Στόχος του μαθήματος είναι η ερευνητική δραστηριοποίηση των σπουδαστών έτσι ώστε να μυηθούν και ασκηθούν στην πειραματική έρευνα και στην επιστημονική δημοσίευση. Έτσι, με αφετηρία το θεωρητικό υπόβαθρο, που αποκτήθηκε στο πρώτο εξάμηνο για τη θέαση του μουσικού φαινομένου μέσα από το πρίσμα των Γνωσιακών Επιστημών, στο δεύτερο εξάμηνο οι σπουδαστές καλούνται αφενός μεν να μελετήσουν σε βάθος τις χρησιμοποιούμενες πειραματικές μεθόδους αφετέρου δε να προβούν σε πρακτική εφαρμογή κάποιας εξ αυτών των μεθόδων.

Βασικές αρχές Μουσικού Προγραμματισμού: Το μάθημα του μουσικού προγραμματισμού χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι βασικοί κανόνες προγραμματισμού, και ο τρόπος προσέγγισης και επίλυσης προγραμματιστικών προβλημάτων, πάντοτε με έμφαση στον ήχο και στις μουσικές εφαρμογές. Η διδασκαλία καλύπτει τουλάχιστον μία γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου και ένα παράδειγμα οπτικής γλώσσας προγραμματισμού σπονδυλωτής διάρθρωσης. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος εστιάζει στη χρήση αυτών των γλωσσών μουσικού προγραμματισμού για την ανάλυση σύνθεσης, επεξεργασία και αναπαραγωγή ηχητικών σημάτων και μουσικών αποσπασμάτων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν κατακτήσει βασικές γνώσεις προγραμματισμού και θα είναι σε θέση να δρουν αυτόνομα προγραμματίζοντας τα δικά τους συστήματα, ανάλογα με τις ερευνητικές και καλλιτεχνικές τους ανάγκες και ενδιαφέροντα.

Δημιουργικός προγραμματισμός για νέα μέσα: Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος παρουσιάζονται προηγμένες τεχνικές σύνθεσης και οργάνωσης του μουσικού υλικού χρησιμοποιώντας προγραμματιστικά περιβάλλοντα (SuperCollider, MaxMSP, Pd). Εξετάζει την αλληλεπίδραση συνθέτη – εκτελεστή - υπολογιστή για τη δημιουργία και παρουσίαση σύγχρονων μουσικών έργων και εισάγει τους φοιτητές στα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα όπως: Mixed-media , Αλγοριθμική μουσική, Φασματική μουσική, Laptop orchestras, Ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, IDM & Glitch, Γενετική μουσική, Διαδραστική ηλεκτρονική μουσική , Νέες διεπαφές για μουσική έκφραση, Live Coding, Μουσική ερμηνεία μέσω δικτύου.