ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΜΣ "ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ" Κ. ΜΙΡΑΝ ΤΣΑΛΙΚΙΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ.

Δελτίο Τύπου: Ο σπουδαστης του ΠΜΣ "Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές" κ. Μιράν Τσαλικιάν κερδίζει διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης.

Στον πολιτισμό και την κουλτούρα της Αρμενίας, η μουσική διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο εδώ και αιώνες. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής ευαισθησίας αυτού του πολύπαθου λαού, από τα σπλάχνα του οποίου «ξεπήδησαν» καταξιωμένοι μουσικοί και συνθέτες όπως οι Αράμ Χατσατουριάν, Αλεξάντρ Αρουτιουνιάν, Τιγκράν Μανσουριάν, Οχάνες Τσεκιτζιάν κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα του συνθέτη Γιάννη Ξενάκη, ο ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης ελληνοαρμενικής καταγωγής Μιράν Τσαλικιάν αποτελεί άξιο πρεσβευτή της ελληνικής μουσικής, που έχει χαρίσει στη χώρα μας σπουδαίες διακρίσεις.

Υπήρξε μαθητής του Μουσικού Γυμνάσιου και Λυκείου Πειραιά και του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, όπου αρίστευσε στη θεωρία έπειτα από πολλά χρόνια θεωρητικών και πρακτικών σπουδών, λαμβάνοντας με Άριστα Παμψηφεί Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Αντίστιξης και Πτυχίο Φούγκας με καθηγητή τον Σ. Καλλιανό. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο μπουζούκι με τον Ν. Ζαφειρίδη κι έλαβε το Πτυχίο του στο πιάνο με καθηγήτρια την Βαλεντίνα Νοβογιέβσκαγια. Tο 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Λίαν Καλώς».

Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ο Μιράν Τσαλικιάν συμμετέχει και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΠΜΣ) του ΕΚΠΑ «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές», με ειδίκευση στη «Μουσική Δημιουργία για Νέα Μέσα», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Αναστασία Γεωργάκη.

Από πολύ νεαρή ηλικία συμμετείχε στο μουσικό συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος», με το οποίο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο πραγματοποιώντας συναυλίες στο Κουβέιτ, τη Συρία κ.α, καθώς και παραστάσεις στο θέατρο Bobigny της Γαλλίας. Σταθμό στην νεανική του καριέρα αποτέλεσε η συμμετοχή του, με την ελληνική μουσική αποστολή, στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008. Παράλληλα, ίδρυσε το μουσικό συγκρότημα «ΧΑΜΑΤ» με το οποίο πραγματοποιεί συναυλίες με δικές του λαϊκές συνθέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Μιράν Τσαλικιάν, συνεχίζοντας τις κλασσικές του σπουδές, έλαβε το Πτυχίο Ενορχήστρωσης-Ενοργάνωσης Μπάντας από το Δημοτικό Ωδείο Ηλιούπολης με δάσκαλο τον Λ. Κανάρη, ενώ τον Ιανουάριου του 2019, έπειτα από τετραετή φοίτηση με υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας, έλαβε το Πτυχίο Μουσικής Σύνθεσης με Άριστα παμψηφεί, Διάκριση και Πρώτο Βραβείο.

Ο πολυταξιδεμένος Μιράν Τσαλικιάν, ανήσυχο πνεύμα, πολυσχιδής προσωπικότητα κι επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Σύνθεση και τον σπουδαίο καθηγητή του, Δ. Συκιά, καταπιάνεται με την σύγχρονη κλασσική μουσική. Ξεκινά επίμονα να συνθέτει δική του μουσική και να δημιουργεί παρτιτούρες για μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες.

Οι διακρίσεις για τον ίδιο δεν αργούν να φανούν. Τον Απρίλιο του 2018, το έργο του «Satin Dust» για σόλο κλαρινέτο προκρίθηκε στον μουσικό διαγωνισμό “Miniature of Μay”, ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές, και βραβεύτηκε. Ερμηνεύτηκε ζωντανά από τη μεγάλη Αμερικανίδα σολίστ Emily Mehigh. 

Μόλις πριν ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2018, ο Μιράν Τσαλικιάν αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να λάβει μέρος, μαζί με άλλους 800 συνθέτες, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετών συμφωνικής ορχήστρας «Banaue International Music composition competition», στις Φιλιππίνες.

Στον Διαγωνισμό αυτό, ο Μιράν Τσαλικιάν κατέκτησε με το έργο του “ Crossing the Rice Terraces” την 4η θέση με το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο, κερδίζοντας τα εύσημα της κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν από καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες, μαέστρους και καθηγητές μουσικών Πανεπιστημίων της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Στο Μέγαρο Μουσικής των Φιλιππίνων, αποδόθηκε ζωντανά η μουσική του σύνθεση από εκατονταμελή Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του έγκριτου μαέστρου και καθηγητή Πανεπιστήμιου των Φιλιππινών Dr Chino Toledo.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το έργο του “Crossing the Rice Terraces” προκρίθηκε να ερμηνευτεί και να ηχογραφηθεί ζωντανά, ανάμεσα σε άλλα, από την συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ. Ο κύριος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ και μέλος της επιτροπής που προέκρινε το έργο του Μιράν Τσαλικιάν, τον ενημέρωσε προσωπικά ότι η ηχογράφηση του έργου θα διενεργηθεί άμεσα, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, ο μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης ορχήστρας-μπάντας Μιράν Τσαλικιάν, μέλος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Μουσικό διαγωνισμό Συνθετών, που διοργανώθηκε από δημόσιο φορέα στη Νότιο Κορέα, και κέρδισε το Πρώτο βραβείο-Διάκριση μαζί με χρηματικό έπαθλο.

Θέμα του μουσικού διαγωνισμού ήταν το πραξικόπημα που συγκλόνισε τη Νότιο Κορέα στις 18 Μάιου του 1980, γνωστό και ως η «εξέγερση του Gwangju». 980 συμμετέχοντες συνθέτες κλήθηκαν να συνθέσουν ένα συμφωνικό έργο αφιερωμένο στα θύματα της εθνικής αυτής τραγωδίας. Το έργο του Μιράν Τσαλικιάν “The Heroes’ Oath” κατέκτησε την πρώτη θέση, ανάμεσα σε έργα άλλων σπουδαίων διεθνών συνθετών, και ο συνθέτης τιμήθηκε αυτοπροσώπως από τον πρέσβη της Νοτίου Κορέας στην Ελλάδα, Σουσόκ Λιμ.

Τον Μάιο του 2019 μετέβη στη Σεούλ ως επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας, σε μία ξεχωριστή τελετή στο Bitgeul Citizen’s Cultural Center στη πόλη Gwangju, παρουσία του Προέδρου Μουν Τζέι-ιν, επίσημων πολιτικών προσώπων της χώρας, δημοσιογράφων καθώς και κοινού. Στην τελετή αυτή, που καλύφθηκε τηλεοπτικά, ο Μιράν Τσαλικιάν βραβεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους και το συμφωνικό του έργο “The Heroes’ Oath” ερμηνεύτηκε δημόσια από εκατονταμελή συμφωνική ορχήστρα, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Seung You Park, με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη του γεγονότος που εδραίωσε τη Δημοκρατία στη χώρα το 1980, του Μνημείου και του Μουσείου της Επανάστασης.

Απoσπάσματα από τα βραβευμένα έργα του “The Heroes’ Oath”  και “ Crossing the Rice Terraces” παρατίθενται στο προσωπικό του κανάλι στο You Tube

https://www.youtube.com/watch?v=aF6hDcAbSoE

https://www.youtube.com/watch?v=RzCzJgHTLt8